Wist je dat meer dan de helft van de Nederlanders overgewicht heeft? Het aandeel van volwassenen met obesitas is 16%, dat is 3 keer meer dan in de jaren ’80. Deze verontrustende cijfers zijn het resultaat van moderne culturen en levensstijlen, waarin zitten de norm is geworden. Volgens veel professoren is dit een serieuze pandemie die grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. In dit artikel ontdek je waarom het tijd is om op te staan tegen de zitcultuur, met praktische tips die je zullen helpen om actiever te blijven.
De zitcultuur
De zitcultuur verwijst naar de levensstijl waarin mensen het grootste deel van hun dag zittend doorbrengen, vaak vanwege werk of school. Op kantoren en scholen over de hele wereld wordt deze cultuur aangehouden, en ook thuis worden veel vrijetijdsbestedingen zittend uitgevoerd. Deze ‘sedentaire levensstijl’ kent echter veel risico’s.
Risico’s van de zitcultuur
Langdurig en te vaak zitten verhoogt het risico op ernstige aandoeningen en ziektes. Naast het hogere risico op overgewicht en obesitas, zou de zitcultuur ook het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker verhogen. Daarnaast draagt fysieke inspanning bij aan je mentale gezondheid: onderzoek heeft aangetoond dat je focus en productiviteit hoger is wanneer je regelmatig beweegt.
Wat kan ik doen?
Om kort en bondig te zijn: sta op tegen de zitcultuur! Onderzoek toont aan dat regelmatig opstaan en bewegen gedurende de dag de negatieve effecten van langdurig zitten kan verminderen. Een rondje lopen na 8 uur zitten is niet voldoende; je moet zorgen dat je ieder uur een keertje opstaat om de gezondheidsrisico’s te minimaliseren. Of kies voor wat simpelere bewegingen zoals uitrekken of yoga; als je maar beweegt!
Een sta-bureau is een goede optie om fit te blijven op je werk, en probeer voor jezelf wat regeltjes te bedenken om ook thuis wat vaker op te staan. Ga bijvoorbeeld 5 minuten een klusje in huis doen of 10 minuutjes wandelen iedere keer dat er een reclameblok op TV komt.
Conclusie
Je kunt dus met minimale inspanning en creativiteit, toch al een groot verschil maken voor je lichaam. Probeer ieder uur een keertje op te staan en houd je lichaam in beweging. Je zal zien en voelen dat je beter in je vel zit.
Heb je ook moeite met vaak genoeg bewegen, of mis jij net dat beetje motivatie om voldoende te bewegen? Dan kan MijnBeweegcoach jou helpen. Je krijgt een persoonlijke beweegcoach toegewezen die je ondersteunt in je weg naar fitheid. Je beweegplan is opgesteld op basis van jouw wensen en capaciteiten. Heb je hier vragen over, kun je je beweegcoach 24/7 bereiken via onze chat-functie. Zo kun je hem altijd een berichtje sturen bij problemen, opmerkingen of wanneer je net dat laatste beetje motivatie zoekt.