Van couch potato naar fitte zestiger (deel 3)...

“It’s impossible,” said pride…
“It’s risky,” said experience…
“It’s pointless,” said reason…
“Give it a try,” whispered the heart…

7 april en 12 mei was het dan zover, de respectievelijk 30 en 40 KM lange trainingswandelingen ter voorbereiding op de Nacht van Gulpen. Om 7.00 uur in de ochtend hadden zich op 7 april zo’n 170 en op 12 mei 110 “ballen” verzameld in het centrum van Gulpen. Tot mijn verrassing kwam ik beide keren een aantal mensen tegen waarvan ik nooit gedacht had dat zij ook wandelden. Tijdens de wandelingen dan ook lekker bij gekletst met voormalige collega’s en oude herinneringen opgehaald met dorpsgenoten…


Naast de sociale effecten van wandelen, zijn er ook lichamelijke en mentale effecten waarneembaar. Wandelen wordt door de Gezondheidsraad als voldoende intensief gezien voor het behalen van de beweegrichtlijnen. 150 minuten of meer wandelen per week leidt al tot aantoonbaar effect op lagere bloeddruk, vetmassa en buikomvang. Er ontstaat een betere opname van (brand)stoffen uit het bloed (grotere insulinegevoeligheid) en zelfs op mijn leeftijd ontstaat er een grotere spierkracht. De loopsnelheid verhoogt, de kans op fracturen neemt af en de slaapkwaliteit verbetert significant… Door regelmatig te wandelen ontstaat er een aantoonbaar kleiner risico op depressieve gevoelens, hart- en vaatziekten, darm- en borstkanker, diabetes, cognitieve achteruitgang en lichamelijke beperkingen. Ongetwijfeld ben ik er nog een paar vergeten... En als je goed wordt begeleid, zoals in mijn geval door Move4Vitality, dan heb je met wandelen een zeer laag risico op blessures!

Merendeels van bovenstaande wijsheden heb ik niet van mezelf, maar kwamen aan de orde tijdens een heel onderhoudend gesprek met een medewandelaar en tevens huisarts in Wijlre. Binnen zijn praktijk ziet hij dat meer dan de helft van de klachten van zijn patiënten ontstaan door een gebrek aan beweging en vitaliteit…

Ook de mentale (psychologische) gezondheid verbetert door te wandelen. Enkele uitkomsten uit diverse onderzoeken laten onderstaand zien:

  •  Angstige en depressieve gevoelens nemen af door wandelen (Kelly e.a., 2018) omdat het stresshormoon cortisol daalt. Tijdens het wandelen maakt je lichaam endorfine en serotonine aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat je een blij en ontspannen gevoel krijgt. Er zijn onderzoekers die stellen dat wandelen ongerustheid, angst en stress vermindert en bijdraagt aan mentaal welzijn;
  • Effecten van wandelen op cognitieve functies zijn onder andere remming op negativiteit en stress (inhibitie) en verbetering van het geheugen;
  • Wandelen stimuleert het brein en maakt je productiever en creatiever. Onderzoek laat zien dat proefpersonen die wandelden beter scoorden op creativiteitstests (divergent denken; nieuwe oplossingen vinden) dan hun collega’s die niet wandelden;
  • De locatie van wandelen heeft impact op de mate waarin verschillende mentale effecten optreden. Een wandeling door de natuur heeft op diverse indicatoren meer effect dan een wandeling door een stedelijke omgeving: bijvoorbeeld betere concentratie, snellere reactietijden, meer aandacht en meer ruimtelijk werkgeheugen.

 

(Bron: www.wandelnet.nl)

 Bij elke wandeling leer ik weer bij. Tijdens de 30 KM training kwam ik in gesprek met een heel ervaren wandelaar (o.a. Dutch Mountain Trail, Kennedy Mars, De Vierdaagse van Nijmegen…). In de opbouwfase waarin ik zit adviseerde hij me om tijdens het wandelen regelmatig proteïne drankjes en voldoende water te drinken. Dat was een goede tip want na de 40 KM training had ik “de dag erna” amper last van spierpijn!

Ging dan nog iets mis: teennagels niet geknipt en meteen een vette bloedblaar...

Op naar de volgende wandeltraining op 2 juni. Dan 35 KM, ik verheug me!

Deel deze post
ArchiEF
Van couch potato naar fitte zestiger (Deel 2)