8 nadelen van te weinig bewegen

Is beweging geen belangrijk deel van jouw leven, maar ervaar je de laatste tijd wellicht meer klachten dan voorheen? Had je eerst nooit problemen met een gezond gewicht, maar merk je dat dat de laatste tijd wat moeilijker wordt? Dan is het toch aan te raden om regelmatig in beweging te komen. Kom dus van die bank af en lees mee wat 8 nadelen zijn van te weinig bewegen. Let op, deze nadelen komen niet per definitie door te weinig bewegen, maar een ongezonde levensstijl kan zeker bijdragen aan (het ontstaan van) deze nadelen. 

 1.     Hogere kans op chronische ziektes

Een gebrek aan beweging wordt gelinkt aan een hoger risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker. Zo zien we in Nederland een problematische piek in het aantal diabetespatiënten, en komt diabetes type 2 steeds vaker voor bij kinderen vanaf 5 jaar (Scherder, 2017).

2.     Gewichtstoename van de gemiddelde Nederlander

Dat te weinig beweging kan leiden tot overgewicht, is algemeen bekend. De laatste jaren lijkt het echter steeds erger geworden: inmiddels laten de cijfers zien dat meer dan de helft van de Nederlanders overgewicht heeft. Dit is een verschrikkelijke stempel op de Nederlandse volksgezondheid en kost jou als belastingbetaler gemiddeld €11.500,- per jaar (Hecker et al., 2022).

3.     Slechte houding en vaker last van rugpijn

Om een goede fysieke houding te garanderen wordt aangeraden om regelmatig te bewegen. Dit versterkt tevens de spieren rondom de wervelkolom, waarmee de kans op rugpijn lager is.

4.     Minder spierkracht en uithoudingsvermogen

Als je niet regelmatig beweegt is de kans groter dat je spieren zwakker worden, waardoor je normale dagelijkse activiteiten zwaarder worden en je uithoudingsvermogen afneemt.

5.     Verslechterde mentale gezondheid

Beweging stimuleert de productie van endorfines. Dit zijn kleine geluks-stofjes die bijdragen aan een gevoel van welzijn. Zonder voldoende beweging kunnen gevoelens van depressie en angst toenemen.

6.     Slechtere slaapkwaliteit

Regelmatige lichaamsbeweging draagt bij aan een goede kwaliteit van slaap, en het makkelijker in- of doorslapen. Als je een dag flink bewogen hebt, zul je sneller in slaap vallen en een stuk beter slapen.

7.     Verminderd cognitief functioneren

Beweging bevordert de doorbloeding naar de hersenen en kan helpen bij het behoud van cognitieve functies zoals geheugen en concentratie. Een gebrek aan beweging kan leiden tot een afname in dit soort cognitieve prestaties.

8.     Verminderde mobiliteit en flexibiliteit

Gebrek aan beweging kan stijfheid en verminderde flexibiliteit veroorzaken. Uit bed stappen of in de auto stappen wordt lastiger, het kan de mobiliteit beperken en zelfs risico op vallen vergroten.  

Bronvermelding

Hecker, J. E., Freijer, K., Hiligsmann, M., & Evers, S. M. A. A. (2022). Burden of disease study of overweight and obesity; the societal impact in terms of cost-of-illness and health-related quality of life. BMC Public Health (Online), 22(1). https://doi.org/10.1186/s12889-021-12449-2

Scherder, E. (2017). Laat je hersenen niet zitten: hoe lichaamsbeweging de hersenen kan activeren.

Deel deze post
ArchiEF
Zitten is het nieuwe roken: sta op tegen de zitcultuur!